Η φύρα, το show και τα οφέλη της “θυσίας” στην μπύρα

beer3Γιατί κάποιοι αφήνουν την πρώτη μπύρα να χυθεί πριν την βάλουν στο ποτήρι ενώ κάποιοι άλλοι την βάζουν με την μια, όταν σερβίρουν μπύρα από βαρέλι; Είναι γιατί θέλουν ή δεν θέλουν να χάνουν μπύρα ή μήπως για καλύτερες συνθήκες υγιεινής και πιο ωραία παρουσίαση; Εσείς τι κάνετε στο δικό σας bar;

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως όταν έχετε αρκετή ώρα να χρησιμοποιήσετε την κάνουλα μπύρας, το πρώτο που ρέει στο ποτήρι είναι αφρός. Αυτός εκτός του ότι δεν καταναλώνεται, είναι και αρκετές φορές αντιαισθητικός. Όταν έχετε αρκετά μεγάλο διάστημα να «τραβήξετε» μπύρα και αφήσετε να «κάτσει» στα σωληνάκια τότε το αποτέλεσμα στο ποτήρι δεν θα είναι το επιθυμητό, καθώς η μπύρα που σερβίρουμε θα είναι κυρίως αφρός.

Για να γλυτώσετε από την κακή εικόνα και την ταλαιπωρία η μια λύση θα ήταν να σερβίρετε μόνο εμφιαλωμένες μπύρες. Η άλλη λύση είναι να σερβίρετε με τον προβλεπόμενο τρόπο την κάθε μπύρα, θυσιάζοντας λίγο πριν από κάθε σερβίρισμα. Τον προβλεπόμενο τρόπο κάθε μπύρας μπορείτε να τον μάθετε, θα χρειαστεί αρκετή εξάσκηση για να μπορείτε να σερβίρετε κάθε ποτήρι με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό που δεν μπορείτε να μάθετε και να εξασκήσετε είναι την γκρίνια αρκετών ανθρώπων σχετικά με την φύρα που δημιουργεί η θυσία. Η απώλεια που «νιώθουν» ότι προκύπτει από την συγκεκριμένη ενέργεια είναι ελάχιστη όσο αφορά την μπύρα. Φυσικά αναφερόμαστε σε μια συνεσταλμένη και επαγγελματική προσέγγιση της κατάστασης, δίχως σπατάλες ή αμέλειες. Υπάρχει βέβαια και η μερίδα ανθρώπων, πελατών και επαγγελματιών που υποστηρίζουν ότι η θυσία είναι ένα κομμάτι καθαρά για τα μάτια του κόσμου και πραγματοποιείται για επίδειξη. Το show που φαντάζονται εκείνοι ότι γίνεται είναι απόλυτα αληθινό και επιβεβλημένο, όχι όμως μόνο  για τα μάτια του κόσμου αλλά και για την γεύση και την απόλαυσή του.

Μια μπύρα στην οποία έχει γίνει θυσία, θα έχει στο ποτήρι, φρέσκο αφρό, κρύα μπύρα και εκπληκτική εικόνα. Η θυσία είναι εξίσου σημαντική με την θερμοκρασία της μπύρας από τον ψύκτη και το ξέπλυμα-δρόσισμα του ποτηριού, που φυσικά προηγείται της θυσίας. Σημαντικό είναι επίσης το τελείωμα μιας μπύρας, η οποία θα πρέπει να έχει το αναμενόμενο αφρό, την τέλεια κορώνα όταν αυτή είναι στα σχέδια και το κατάλληλο συγχρονισμό στο «κόψιμο» του αφρού. Τα τελευταία εξαρτώνται από το στυλ. Η θυσία όμως γίνεται σε όλες τις μπύρες, με ορισμένες εξαιρέσεις σε κάποιες αφροζύμωτες όπως πχ οι Stout και Weiss.

Στατιστικές έχουν αποδείξει ότι η φύρα του show αυτού είναι αμελητέα μπροστά στα οφέλη που θα αποκομίσει μια επιχείρηση εφόσον ο bartender της σερβίρει σωστά μια μπύρα. Εικόνα, γεύση και αρώματα αλλά επιμέλεια και καθαριότητα μαζί με την εξειδίκευση, σκιαγραφούν ένα επαγγελματικό προφίλ τόσο για το στέλεχος όσο και για την επιχείρηση. Αυτό το προφίλ αναζητάται από ανθρώπους που «επενδύουν» στην ποιοτική έξοδο τους. Μια από τις ενέργειες που θα κάνει την επιχείρηση να διακριθεί από τις υπόλοιπες είναι το σωστό service μπύρας και κατ’ επέκταση αυτή η απλή κίνηση που λέγεται στην ορολογία της μπύρας «θυσία».

Μάθετε τον σωστό, επαγγελματικό τρόπο σερβιρίσματος, συμμετέχοντας στα προγράμματα του BeerLab και συγκεκριμένα στο “Beer Service για όλους”